Az egészséges életmód talán még soha nem került ennyire fókuszba, mint napjainkban. Minden korábbinál többen igyekeznek immunrendszerüket erősíteni, vagy odafigyelni arra, milyen alapanyagok kerülnek a tányérjukra. Sajnos tény azonban, hogy néhány hónap alatt nem lehet visszafordítani mindazokat a károkat, melyeket akár évtizedes életvitellel okoztunk szervezetünk számára. A magyarok egészségi állapota éppen ezt tükrözi, hiszen kifejezetten azok a megbetegedések vannak jelen társadalmunkban, amelyek hosszú idő alatt alakulnak ki, és több tényező vezet hozzájuk.

Szív és érrendszeri megbetegedések: ezek okozzák a legtöbb gondot!

A szív és érrendszeri megbetegedések vezető halálozási oknak számítanak, és szoros összefüggésbe hozhatóak olyan következményekkel, mint a stroke és a szívinfarktus. Ez egyébként nem csak nálunk tendencia, hanem a világ más országaiban is. Kivételek mindig akadnak, így a mediterrán országokban vagy például Japánban általában nem a szív-és érrendszer az érintett az egészségügyi problémákat illetően. Ennek oka főként az étkezési szokásokra vezethető vissza.

De miért is olyan veszélyesek a szív és érrendszeri megbetegedések? A tapasztalatok azt mutatják, hogy gyakran nincsenek is tisztában az emberek azzal, hogy érintettek. Rendszerint egy-egy rutinvizsgálat vagy labor esetén derül fény a magas koleszterinszintre, a cukorbetegségre, vagy a magas vérnyomásra. Ez utóbbi különösen veszélyes, hiszen kezeletlenül vesebetegséget és szívbetegséget is okozhat.

A magyarok egészségi állapota és a súlyfelesleg

A kapcsolat a kettő között vitathatatlan. A plusz kilókkal küzdők maguk is tapasztalhatják saját közérzetükön, hogy amint a mérleg többet mutat, úgy romlik általános közérzetük. A magyarok egészségi állapota és a felesleges kilók fordított arányú alakulást mutatnak. Minél nagyobb fokú elhízásról van szó, annál rosszabb állapotba kerül az egészség. Lehet, hogy az első néhány évben, vagy fiatalon még nem észlelhetőek a jelek, de ha nem történik életmódváltás, akkor már akár plusz tíz kiló is egészségügyi gondokat okozhat. Feleslegből pedig nincs hiány, ezt bármelyik nyáron jól láthatjuk a strandokon.

Tekinthetünk a súlyfeleslegre a lustaság egyfajta jeleként, de a háttérben legtöbbször inkább nemtörődömség vagy pszichés problémák állnak. A testi megbetegedések között is előfordulnak olyanok, melyek megnehezítik a plusz kilók leadását, de alapvetően az életmódváltás és az étkezési szokások megváltoztatása ilyenkor is eredményekhez vezethet.

Dohányzás és alkohol

A magyarok egészségi állapota olyan rossz szokásokkal is összefüggésbe hozható, mint a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás. Szokták mondani, Magyarország az egymillió alkoholista országa, és sajnos ez a gyakorlatban is így van. E tekintetben mindegy, hogy naponta néhány sörről van szó, vagy ennél komolyabb mennyiségről, a hozzászokás miatt a szervezet egyre többet követel, és ugyanakkor a rendszeresség is a függőség jele. Nem csak a szív és érrendszer látja kárát ennek, hanem a májkárosodás is gyakori az érintettek körében. A környezet felelőssége éppen úgy lényeges, mint az egyéné, aki maga dönt arról, milyen utat választ.

Előző cikkDuguláselhárítás bontás nélkül- tényleg lehetséges?
Következő cikkJátszmák a párkapcsolatban- cél a hatalomgyakorlás?