A gyökérkezelés egy igen jelentős beavatkozás, ezért teljesen normálisnak mondható, ha utána fájdalom jelentkezik. A fog csatornáinak mélyreható tisztítása a gyökérkezelés, ami irritálhatja a környező ínyt és az idegeket. Ez a fájdalom azonban nem tarthat örökké. A kezelés konkrét célja, hogy elkerülhessük a szuvas és a törött fogakkal járó fájdalmakat. A kezelés után néhány napig mérsékelt fájdalom is érezhető.

Mi is az a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés jó pár évvel ezelőtt még egy fájdalmas beavatkozásnak számított, hiszen az emberek gyakorta elkerülték ezt a típusú beavatkozást, de ma már olyan fájdalomcsillapítókkal dolgoznak a fogorvosok, amelyek csökkentik az eljárás során tapasztalt fájdalmat. Minden esetben helyi érzéstelenítőt alkalmaz a fogorvos az eljárás megkezdése előtt és a tisztítás során így nem érzünk fájdalmat. Amikor véget ér a kezelés és a helyileg beadott érzéstelenítő hatása elmúlik, enyhe fájdalom jelentkezhet. A folyamat során egy kis nyílást készítenek a fog koronáján és kitisztítják az ott található kis kamrát, amelyet pulpakamrának hívnak. A gyökérkezelés után tapasztalható fájdalom gyenge, ezért a vény nélkül is kapható fájdalomcsillapító gyógyszerek tökéletesen kiegészítik a kezelést. Érdemes azonban azt is egyeztetni a fogorvossal, hogy melyik gyógyszert javasolja. Gyökérkezelés után közvetlenül érdemes elkerülni a keményebb ételek fogyasztását mivel az valószínűleg enyhe fájdalmat fog okozni.

Mit tegyünk, ha gyökérkezelés után is fájdalmat tapasztalunk?

 Több oka is lehet annak, ha fáj a foga gyökérkezelés után. Amennyiben a gyökérkezelés utáni fájdalom vagy duzzanat keletkezik akkor érdemes újra felkeresni a fogorvost. A legtöbb embernek kettő vagy akár több kezelésre is szüksége van ahhoz, hogy a gyökérkezelés sikeresnek mondható legyen. A visszatérő fájdalom ezt már előre jelezheti. Ha a fog teljesen meggyógyult, akkor egy korona felhelyezését is javasolhatja a fogorvos, hogy megelőzhető legyen a fog jövőbeli károsodása. A fájdalomcsillapítók szedésén túl egyéb más technika is segíthet a fájdalom csökkentésében. Ilyen lehet a kemény és rágós ételek fogyasztásának elkerülése, esetleg a dohányzásról való leszokás, meditáció, vagy a jóga. A jógagyakorlatok képesek elterelni a figyelmet a fájdalomról, így sokan ezt alkalmazzák.

Milyen alternatívája van a gyökérkezelésnek?

Természetesen mi magunk vagy az orvos is dönthet úgy, hogy a foghúzás lesz a legjobb megoldás. A foghúzás után a fog pótolható egy implantátummal, de ez költséges kezelés lehet. Minden fogorvos igyekszik a legtöbb fogat megmenteni, hiszen a fogpótlások nagyon költséges megoldások és akár fájdalmasabb beavatkozások is lehetnek a gyökérkezelésnél.

Előző cikkMit lehet tenni a merevedési zavar ellen?
Következő cikkHogyan találjuk meg a megfelelő fényt otthonunk minden szobájába?