Ahhoz, hogy elérhesd a régóta vágyott alakot, nem kell túlkomplikálni az edzéseket, hiszen akár otthon is végezhetsz saját testsúlyos gyakorlatokat, így kimozdulni sem kell a négy fal közül. Ez egy remek módja annak, hogy megvalósítsd a céljaidat úgy, hogy közben az egészségedre is figyelmet fordítasz. Mindegy, hogy kezdő vagy újrakezdő, esetleg rendszeresen sportoló vagy, ez a mozgásforma minden szinten tud kihívások elé állítani téged. Ezáltal fejlesztheted az izomzatot és szálkásíthatod az alakodat.

A saját testsúlyos edzések előnyei

Mindenekelőtt mindenképpen megér egy pillantást az Intenset eszközök nélküli edzésterve. Itt ugyanis olyan gyakorlatokat találhatsz, amikhez eszközökre sem lesz szükséged. Ennek az előnye, hogy a kezdetekben nem kell semmilyen kelléket megvenned, elegendő akkor, ha már biztos vagy benne, hogy ezt a mozgásformát neked találták ki.

Az otthoni edzést tökéletes megoldás, nem kell rá pótszerként tekinteni. A jól összeválogatott gyakorlatok és a megfelelő intenzitás rövid távon hozhat eredményeket. Olyan, mintha edzőterembe mennél, csak olcsóbb. Otthonra sem kellene drága gépek, hiszen a saját testsúlyos edzések hatékonysága ugyanolyan jó tud lenni, mintha súlyokat emelnél. Fontos azonban, hogy fokozatosan építsd fel a kondidat, hogy erősebb és tónusosabb legyél, hogy ne terheld le magadat. Akkor érezheted csak az előnyét, ha mindent betartasz és kezdőként nem a legnehezebb gyakorlatokkal kezdesz.

Hasznos, mert olcsó, nem kell hozzá profinak lenni, a saját képességeihez és igényeidhez alakíthatod az edzésprogramot. Minél változatosabb a mozdulatsor, a tempó, illetve a ritmus annál kidolgozottabbak lesznek az izmok. Ezzel elérheted, hogy az állóképességed javuljon, emellett az inak és az ízületek sem lesznek túlságosan leterhelve.

Saját testsúlyos gyakorlatok, amelyek kímélik az egyes testrészeket

Sajnos sokan azért nem tudnak sportolni, mert épp lesérültek, valamilyen betegségben szenvednek, nem elég erős az izomzatuk. A saját testsúlyos edzés azonban mind az inakat, mind az ízületeket kímélik, közben pedig erősítik azokat. Ezáltal nagymértékben csökkenthető annak az esélye, hogy idősebb korban ízületi fájdalmakkal kelljen együttélni. Pozitívan hat továbbá a mozgáskoordinációra, így sokkal kiegyensúlyozottabb lehetsz.

Kezdőként azonban mindenképpen figyelj a gyakorlatok helyes kivitelezésére, ami kezdetben kihívás elé állíthat, azonban egy idő után sokkal gördülékenyebb leszel. A tested hozzászokik a rendszeres mozgáshoz és a feladatokhoz, így többet fogsz bírni, hatékonyabb lesz az edzés, jobban láthatod majd az eredményeket.

1.   Húzódzkodás

Az első olyan feladat, amivel nem terheled a lábaidat, a húzódzkodás. Ez erősíti a hátat, a vállat, a karokat, valamint a törzset. Mindezt úgy, hogy nem okoz sérülést. Ami talán még fontosabb, hogy ezt akár otthon is elvégezheted. Persze egy rúd nem árt, de sok esetben vannak a ház körül olyan terepek, ahol ezt megteheted. Sokszor még egy erősebb faág is tökéletes arra, hogy fejleszd magad.

Ne ijedj meg, ha kezdetben még egy felhúzásra sem vagy képes, hiszen bár távoli célnak tűnhet számodra, egy idő után csak azt veszed észre, hogy egyre több és több megy. Apránként szoktasd hozzá magad a gyakorlatok elvégzéséhez és lehetőleg ne a húzódzkodással kezd az egész edzést.

2.   Guggolás

Sokan próbálkoznak guggolással, azonban ezt a feladatot sem árt elsajátítani. Nem mindegy ugyanis, hogy melyik testrészedet és hogyan tartod közben. Ha hatékony lábedzést akarsz, akkor mindenképpen iktasd be, de figyelj az alábbiakra:

  • Először állj széles terpeszbe, majd fordítsd a lábfejeket kicsit kifelé.
  • Ezt követően egyenes háttal guggolj le úgy, mintha egy székre akarnál leülni. Kezdőként érdemes egy széken tenned mindezt, csak ne rakd le teljesen a fenekedet.
  • Amennyiben vállszéles terpeszbe állsz és a lábfejeket kifelé fordítod, akkor a guggolás során nem árt a térdeket egy kicsit kifelé tolni.
  • Közben sose emeld fel a sarkaidat a talajról és a medencéd is mindig hátra és lefelé mozogjon.

A guggolás ráadásul egy olyan gyakorlat, amit számos módon végezhetsz, akár egy lábbal, akár kettővel, akár valamilyen súllyal. A lényeg, hogy óvatosan és szakaszosan, ne akard magad túlterhelni az edzés során.

Előző cikkA napelemes inverterek működése – Mi a szerepük a napelem rendszerben?
Következő cikkLakberendezés: milyen stílus illik hozzám?