Megérkezett a tavasz, kinyíltak az első virágok, zöld és szín ameddig csak a szem ellát. Ehhez társulnak a csodálatos madárdalok, valamint a lehetőség, hogy végre kint töltsük a szabadidőnket. Vétek lenne ilyenkor odabent csücsülni a négy fal között, hiszen számtalan program vár bennünket a kertben.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogyan készítheted fel a külteret a tavaszra!

Itt a tavasz! Irány a természet!

Februárban már megjelennek az első hóvirágok, amely jelzi, hogy hamarosan vége a szürke, sötét és hideg időszaknak. A tavasz közeledtével egyre több időt töltünk a szabadban játékkal, kertészkedéssel, sporttal, így jobb már időben elkezdeni a kerted rendbetételét! Főleg, ha szeretnénk a meleg időszakra már mindent rendbe tenni. A veteményessel már nyugodtan elkezdhetünk foglalkozni, a földbe kerülhetnek az első magok, nem beszélve a virághagymákról.

Amint a naptár szerint is megérkezik a tavasz, ezzel együtt az első melegebb napsugarak, akkor számtalan kerti feladat vár ránk, amit nem szabad későbbre hagyni. Ahhoz, hogy az udvar és a ház körül minden a lehető legszebb formájában pompázzon, itt az ideje tehát elkezdeni az első munkálatokat. Mindenekelőtt viszont érdemes figyelemmel kísérni az időjárást és az előrejelzéseket, hiszen az esetleges enyhe fagyok nagy kárt okozhatnak a kertben, ha az adott feladatot nem időben végezzük el.

1.   Tisztaság és egészség az egész kertben

Márciusban indulhat vagy éppen folytatódhat a gyümölcsfák, a növényzet, illetve a bokrok metszése. Ilyenkor válik szükségessé eltávolítani a tősarjakat, majd ezt követően jöhet a lemosó permetezés, amelynek köszönhetően megelőzhetjük a gombás megbetegedéseket. Az idősebb gyümölcsfákról sem árt gondoskodni, megtisztítani őket a kéregpikkelyektől, főleg a törzsön és a vastagabb ágakon.

Egyes fajoknál pedig itt az idő korona ritkítást végezni, hiszen a túlzottan sűrű ágak között nem tudnak megfelelően fejlődni a gyümölcsök. Nem kapnak fényt és oxigént, így jóval kisebb lesz a terméshozam. A fagyok elmúltával pedig a rózsákat is gondozásunkba vehetjük, leszedhetjük róluk a takarást, megejthetjük rajtuk az első tavaszi metszést. A tapasztalt kertészek tudják, hogy a rózsákat csak akkor szabad metszeni, ha már virágozni kezd az aranyeső.

2.   Tegyük ki a teleltetett növényeket!

Ha sikerült a végére érni az összes növénynek, fának és bokornak, akkor a következő feladat és program a föld és a veteményes helyének előkészítése. Előtte viszont mindenképpen pakoljuk ki a teleltetett növényeket, leandereket, babért, esetleg a pálmafákat, hiszen a kedvező idő jó hatással lesz a fejlődésükre. Egyelőre ne kezdjük el őket azonnal öntözni, várjunk egy kicsit, majd adjunk nekik egy kis tápoldatot, hogy tényleg jól bírják az elkövetkezendő szezont.

Most már tényleg irány a kert, készüljön az a föld!

3.   Ápoljuk meg a gyepet!

A gyep ápolása az első melegebb napokon már megindulhat. A fű szinte pillanatok alatt kezd el növekedni, így amint a talajviszonyok és az időjárás engedi, mehet is a gereblyézés. Távolítsuk el a leveleket, ágakat, fésüljük át lombseprűvel a füvet, hogy az megfelelő mennyiségű levegőhöz tudjon jutni. Ezzel elkerülhetjük a rothadásos betegségeket. Az első nyírás alkalmával viszont ne vágjuk le túlzottan a gyepet, hiszen ez súlyos sárgasághoz vezethet.

4.   Készítsük elő a veteményest!

Egy kicsit hátrébb pedig már a veteményes előkészítésére kerülhet sor. Először ássuk, kapálógépezzük fel a területet, főleg ha mindezt ősszel nem tettük meg. Ezzel lazítjuk, így könnyebb lesz a vetés és a gondozás is. A puha földben gyorsabban fejlődnek a palánták, a magok, főleg a krumplinak, a hagymának és a répáknak, egyéb gyökérzöldségeknek van erre szükségük.

Ha sikerül a földet fellazítani, akkor jöhet egy kis gereblyézés, sorkiosztás, majd mehetnek is a magok. Ilyenkor bátran elvethetjük az első tavaszi zöldségeket, mint a retek, a rukkola, a spenót, a saláta, a hagyma, a cukorborsó, esetleg fóliaház esetén a palánták magjai. Viszont mindenekelőtt nézzük meg a várható időjárást, így a munka kisebb eséllyel vész kárba.

5.   Technikai feladatok

Bár alapnak tűnhet, de itt az ideje eltávolítani a vízvezetékről a védő felszerelést, hiszen a fagyok elmúltával már kezdődhet is az öntözés. A veteményesbe került magoknak nagy szükségük van utánpótlásra, főleg egy szárazabb tavaszi időszak esetén. Enélkül képtelenek lesznek fejlődni, nem várhatjuk tőlük, hogy szép nagyok és egészségesek legyenek. Ilyenkor növekszik a retek, a hagyma, a saláták többsége, valamint a cukorborsó. Érdemes tehát időben kinyitni a vízcsapokat és indulhat az öntözés!

Emellett nézzük át a használt eszközöket, gereblyét, kapát, gépeket, illetve az aprítót és a fűnyírót. Mielőtt bármit munkára fogunk tavasszal, nem árt megvizsgálni, hogy minden rendben van-e velük, elkerülve így az esetleges baleseteket és kellemetlenségeket. Egy épségben lévő berendezéssel és kerti szerszámmal sokkal élvezetesebb és persze biztonságosabb a kertművelés.

Előző cikkLakberendezés: milyen stílus illik hozzám?
Következő cikkHasznos tűzvédelmi tippek a téli időszakra