Szalonnás és pirospaprikás alappal készült ételek, a körömpörkölt, pacal a töltött káposzta mellé, marhapörkölt, rántott sertéshús- csak néhány azok közül a húsos fogások közül, melyek minden magyar háztartásban az asztalra kerülnek időnként. Egyre többen vannak azonban, akik egyre ritkábban választják ezeket az ételeket. A magyar konyha jellemzői gyakran kimerülnek a kalóriadús fogásokban, melyek kicsit sem szolgálják az egészség megőrzését.

Persze ez nem azt jelenti, hogy le kellene mondanunk kedvenc pörköltjeinkről és bográcsos ételeinkről. Időnként mindenkinek beleférhet a töltött káposzta vagy a sertéspörkölt nokedlivel. A titok inkább abban rejlik, hogy a hét nagy részén igyekezzünk kalóriaszegényebb ételeket előnyben részesíteni. S hogy miként valósítható ez meg akkor, ha a család számára a magyar konyha jellemzői számítanak favoritnak? Néhány alapanyag lecserélésével máris egészségesebb ételeket varázsolhatsz az asztalra. Ehhez természetesen szükséges, hogy tisztában legyél lehetőségeiddel és a rendelkezésre álló alapanyagokat is ismerd.

Felejtsd el a rántást és a finomlisztet!

Nem csak a súlycsökkentés érdekében fontos, hogy a magyar konyha jellemzői között előkelő helyet elfoglaló rántást és a finomított liszt használatát kiiktasd életedből. Sűríteni olyan természetes anyagokkal is lehetséges, mint a pürésített zöldségek, ez főként a főzelékek esetében bizonyul remek választásnak. Próbáltad már a zabpehelylisztet, vagy a lenmaglisztet? A bio boltok kínálatában sokféle olyan liszt elérhető, mely lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz. A kölesliszt vagy a hajdinaliszt kiválóan felhasználhatóak, de az elérhetőbb áron beszerezhető zabpehelyliszt is alkalmas például panírozásra.

Nem kell mindent panírozni!

A magyar konyha jellemzői között a panírozás, mint folyamat is gyakran szerepet kap. Mi aztán mindent bepanírozunk és bő olajban kisütünk. Így veszíti el minden vitamin és ásványi anyag tartalmát a gomba, a brokkoli, a karfiol. A zöldségeket enyhén párolva inkább érdemes fogyasztani. Ha mindenáron rántani szeretnél, akkor használj kókuszzsírt hozzá és valamilyen egészséges lisztet. Ugyan az állati eredetű zsiradék alkalmazása nem ajánlott mindennapos használatra, de néha bizony inkább megéri a kacsazsírt használni a hagyományos étolajak helyett.

Szilvás gombóc és társai

Ki ne szeretné a szilvás gombócot, az aranygaluskát, a rétesféléket és a palacsintát? Sokszor csak azért fogyasztunk ilyeneket, mert az édes ízekre vágyunk. Ennek csillapítására azonban egy ízletesen elkészített zabkása is kiválóan alkalmas. Turbózd fel gyümölcsökkel, vagy használj kókusz chipset, ami egyébként is édes ízzel bír. Az aszalt gyümölcsök szintén azonnal édessé varázsolják az akár zabkorpából készült ételt. Bár nem viseli magán a magyar konyha jellemzőit egy efféle fogás, de a koleszterinszint csökkentésében, a fogyásban nagy segítséget jelenthet.

A magyar konyha jellemzői rendszerint nem támogatják meg a normál testsúly elérését és az egészségügyi értékek javítását. A teljes lemondás helyett azonban érdemes megtalálnod azt az egyensúlyt, amely mellett a gasztronómia élvezete is helyet kaphat életedben, és a magas vérnyomástól, cukorbetegségtől, valamint ezek egészségügyi kockázataitól sem kell tartanod.

Előző cikkFekete péntek 2020 – összegyűjtöttük az ajánlatokat
Következő cikkA szív és érrendszeri megbetegedések megelőzése