A merevedési zavarról első hallásra mindenkinek megvan a véleménye, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy mindenki szakértője a témának, vagy azt, hogy mindenki orvosi látásmóddal rendelkezik és tudja megközelíteni mindezt. Azzal azonban a legtöbben tisztában vannak, hogy egy férfi önbecsülését a szexuális teljesítményének romlása vagy eltűnése mentálisan is nagy problémát tud okozni. Ez az életminőséget meghatározhatja, komolyan negatív irányban befolyásolhatja, mind a fizikai, mind a mentális (ha akarjuk, lelki) értelemben.

Tünet vagy betegség a merevedési zavar?

Sok esetben egészen egyszerű módon megállapítható, hogy mi a társbetegség, amely merevedést okoz: egy szakorvos felkeresése nagyon hasznos lehet, hiszen később szövődmények is kialakulhatnak a társbetegségek miatt, amely(ek) a merevedési zavart okozza / okozzák.

Milyen fokozatai vannak a merevedési zavarnak?

Erektilis diszfunkciónak, potencia zavar(ok)nak vagy merevedési zavarnak nevezzük, amikor egy férfi tartósan, hosszabb időszakon át képtelen megtartani a merevedést, hogy ezzel szexuális aktus jöjjön létre és tartódjon meg.

Amikor a merevedési zavar teljesen megakadályozza a szexuális aktus létrejöttét, akkor az állapotot impotenciának nevezzük.

Nem áll fenn merevedési zavar, ha a férfi erekciója minden alkalommal létrejön, és a férfi ezt meg is tudja tartani.

Az enyhe mértékű zavarnak azt tartjuk, ha az együttlétek nagyobb részében nem jelentkezik a merevedési zavar.

A mérsékelt zavar akkor kerül elő, ha a férfi esetenként képes arra, hogy az erekció létrejöjjön és azt meg is tartsa.

A súlyos zavarnak azt tartjuk, amikor az erekció egyáltalán nem jön létre vagy a férfi azt nem tudja megtartani.

Mikor organikus és mikor pszichés eredetű a merevedési zavar?

A tünetekből vagy a merevedési zavar fokozatából ezt nem lehet megállapítani, azonban jó tudni, hogy az esetek mindössze kb. 20%-ban van lelki okról szó, 80%-ban testi okokra vezethető vissza a merevedési zavar.

A pszichés okok között lehetnek a párkapcsolati problémák, a depresszió, a teljesítménykényszer, a szorongás, a félelmek vagy a stressz. Az életmód is okozhat merevedési zavart, például a túlsúly és elhízás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, bizonyos drogok fogyasztása vagy a mozgásban szegény életmód.

Azonban a leggyakoribb okok, amelyek a merevedési zavarhoz vezetnek, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a zsíranyagcsere anyagok.

Fontos tudni, hogy az érelmeszesedés korai stádiuma azt jelenti, hogy a hímvessző erei beszűkülhetnek 1-2 évvel a szív vérellátásának problémái előtt. Tehát ez egy korai jelzés a kardiovaszkuláris betegségek előtt.

A cukorbetegség esetében, amelynek létére sokszor a merevedési zavar mutat rá, a látászavar vagy a vesebetegség / vesekárosodás további következmény lehet.


A kezelésről

Csakúgy, mint a szív-, érrendszeri és anyagcserezavarok esetében, ki kell kérni a urológus vagy andrológus szakorvosok segítségét és sok esetben a gyógyszeres kezelések segíthetnek a merevedési zavar ellen.

Előző cikkMinden kismamának jól jön egy hordozós kabát
Következő cikkMiért fájhat a fogam gyökérkezelés után?