Az asztali számítógépek bővíthetőségüknél és szükség esetén kimagasló teljesítményüknél fogva nagy népszerűségnek örvendenek. Ha azonban a mobilitásról van szó, akkor a laptopok viszik a pálmát. Ma már prémium kategóriás gamer laptopok közül válogathatunk, de munkához, vagy szórakozáshoz is rálelhetünk az ideális típusra. De mégis hogyan válasszunk laptopot? Milyen paraméterekre érdemes odafigyelni? Cikkükben ennek járunk utána.

Milyen alapvető területekre figyeljünk?

Ha gamer laptopot keresel, akkor mindenképpen saját videokártyával rendelkező laptop mellett tedd le a voksod, hiszen erre a hardver elemre fokozott terhelés nehezedik majd. Amennyiben irodai felhasználás a cél, akkor törekedj a kényelmes használhatóságra, a jó minőségű billentyűzetre és a mobilitással összefüggésben a masszív felépítésre. Ha a hordozhatóság az elsődleges cél, akkor a súly és a kisebb képernyő kerülhetnek fókuszba.

Hogyan válasszunk laptopot a processzor alapján?

A processzor tulajdonképpen a számítógép agyaként funkcionál. Alapvetően határozza meg a készülék teljesítményét, befolyásolja a képkockák számát játékok esetében, de abban is szerepe van, hogy hány programot tud egyszerre futtatni a gép. Minél több magja van, annál több feladat ellátására alkalmas. A legtöbbször négymagos processzorokkal lehet találkozni.

Milyen videókártya a megfelelő?

A kép megjelenítését a videókártya szolgálja. Amikor tehát felmerül a kérdés, hogyan válasszunk laptopot, akkor ez a hardver elem is mindenképp figyelmet érdemel. Videószerkesztéshez, grafikus munkákhoz és játékokhoz nagyon nem mindegy, hogy milyen típusra esik a választás. Az integrált, vagyis processzorban elhelyezkedő videókártyák főként irodai és multimédiás felhasználásra alkalmasak. A külön, un. dedikált videókártyák mellett léteznek gamer grafikus kártyák is, melyek kifejezetten játékokhoz lettek fejlesztve.

Hogyan válasszunk laptopot a RAM alapján?

Minél több memória áll rendelkezésre, annál kényelmesebben használható a készülék. Nem akadozik a rendszer, több program is gond nélkül futtatható így. A Windows használatához minimum 4 GB szükséges. Ha több nagyobb programot is szeretnél egyszerre használni, akkor 8 GB RAM a minimum. 16 GB szükséges azoknak, akik játékra is használnák a laptopot, de a legjobb ilyenkor a 64 MB megcélozása.

Háttértár- hogyan válasszunk?

A HDD a klasszikus merevlemez, melyen forgó lemezeken vannak az adatok. A mozgó alkatrészek nélküli SSD azonban sokkal népszerűbb, hiszen nagyobb sebességgel rendelkeznek, és időtálló minőségükhöz sem férhet kétség. A HDD-hez képest ugyan kisebb tárhellyel rendelkeznek, ezért a kettő kombinációja javasolt, tehát az ideális az, ha a laptop mindkét meghajtót tartalmazza.

Ha felmerül a kérdés, hogyan válasszunk laptopot, akkor a kijelző mérete, technológiája mellett sem mehetsz el, hiszen ez a kényelmes használhatóságra van hatással. Figyelj a csatlakozók számára, azok milyenségére, de nem elhanyagolható szempont az ár sem. Minél többet vársz el az eszköztől, annál mélyebben kell majd zsebedbe nyúlnod. Az ünnepekhez közeledve érdemes akár ajándékozás alkalmával is gondolnod a készülékre, mely bármely korosztály számára örömet okozhat.

Előző cikkUtazás és egészség – hogyan alakul mindez a világjárvány tükrében?
Következő cikkEgyre népszerűbb a home office munka!