A napelem rendszerek népszerűsége ma már nem kérdés. Sokan inkább a várható költségek, a megtérülési idő, és persze a kivitelezés módja iránt érdeklődnek. Minden korábbinál többen döntenek az energia megtermelésének e módja iránt. A tűzifával történő fűtés nem opció a jövőben, a megújuló energiaforrásoké a főszerep, melyek nap mint nap rendelkezésre állnak. A kérdés már csak az, hogy mennyire alkalmas ingatlanunk a napelemek telepítésére, és mik azok az inverterek. Cikkünkben ilyen kérdéseknek is utánajárunk.

 Az ST Solar weboldalán a legnépszerűbb napelem inverter típusokról is tájékozódhat. Az inverter olyan eszköz, mely elengedhetetlen a napelem rendszer használatához.  Míg a panelek begyűjtik a Nap sugarait, addig ezt a feszültséget az inverter alakítja át az ingatlanban használható váltóárammá. Szerepe azonban nem merül ki ennyiben, ugyanis méri a teljesítményt, információkat szolgáltat a panelek működéséről, azok esetleges meghibásodásáról. Kiválasztásakor érdemes a panelek számát és teljesítményét alapul venni, de ha a jövőben a rendszer bővítése a cél, akkor az invertert is ennek megfelelően célszerű megválasztani.

Honnan a hatalmas népszerűség? Miért keresik még az ősz derekán is sokan a napelemes cégeket? A gazdasági és politikai életben kicsit is otthonosan mozgók jól tudják, hogy az energiaválság bizony hazánkat is elérte. Az egész kontinensen azon igyekeznek, hogy biztosítsák a szükséges energiát, és lehetőség szerint elérhető áron. A dolog egyre nagyobb kihívást jelent, ennek hátulütőit pedig saját mindennapjainkban tapasztalhatjuk meg.

Az energiabőség, a korábban ismert módon, sajnos véget ért. A jövő várhatóan másként alakul majd, mint azt terveztük. Nem véletlen, hogy a megújuló energiaforrások mellett teszik le a voksot mindazok, akik csak tehetik. A luxus már távol áll ezektől a dolgoktól, a tudatos energiatermelés és annak takarékos felhasználása mindennapjaink részét képezi. Ha még nem sikerült alternatívát találni az energiaválság idején egyre sürgetőbbé vált problémára, akkor érdemes elgondolkodni a napelem telepítésén és az energiafelhasználás ilyen módon történő megtámogatásáról.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy jelentősen olcsóbb biztosan nem lesz az energia. Az aktuálisan kibontakozóban levő helyzet sokakat újszerű gondolkodásmódra sarkall. Nem elég a termosztátot lentebb tekerni, ezzel nincs megoldva mindaz a probléma-halmaz, ami jelenleg még mindig csak kibontakozóban van. A napelemes rendszerek népszerűségüket éppen ennek is köszönhetik.