A szív-és érrendszeri megbetegedések vezető halálozási oknak számítanak hazánkban. Kialakulásuk nem egyik napról a másikra zajlik, hanem akár évtizedeken keresztül. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az egészségtelen életmód és az akár genetikai okokból kifolyólag jelentkező magas vérnyomás kordában tartása aktívan hozzájárulhat a prevencióhoz. Lássuk, mire figyeljünk oda annak érdekében, hogy elkerülhetővé váljanak az olyan hosszú távú következmények, mint az agyvérzés vagy a szívinfarktus.

Fókuszban az életmódbeli tényezők

Abban minden szakember egyetért, hogy vannak olyan területek, melyek mindenképpen figyelmet érdemelnek a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzése kapcsán. A dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás mellőzése alapnak számít. Kiemelt jelentőséggel bír az, hogy milyen alapanyagok kerülnek nap mint nap tányérunkra, de a rendszeres, napi legalább harminc perces testmozgás is lényeges. A vérben levő káros LDL koleszterin szintjének csökkentése legalább olyan lényeges, mint vérnyomás értékek normális intervallumon belül tartása.

Magas vérnyomás, a „csendes gyilkos”

Nem véletlen az elnevezés, hiszen gyakran nem ad konkrét jelen magáról. Nem ritka, hogy egy kivizsgálás alkalmával, vagy valamilyen hirtelen tünet, például orrvérzés kapcsán derül fény a magas vérnyomásra. A szédülés, a fejfájás arra utalhatnak, hogy a vérnyomással nincsen rendben valami. A 140/90-es érték felettiek esetében mindenképpen ajánlott orvoshoz fordulni, de már az emelkedett értékek, vagyis a 130/80 kapcsán is célszerű már szakembert felkeresni, és akár egy 24 órás vérnyomásmérésen keresztül meggyőződni arról, hogyan alakulnak az értékek a nap folyamán.

Fehérköpeny hipertónia? Gyakoribb, mint hinnéd!

A szív és érrendszeri megbetegedések megelőzése kapcsán kiemelt jelentőséggel bír az, hogy valósághű értékeket mérjünk. Ennek érdekében a minőségi, jól kalibrált vérnyomásmérő készülék otthoni használata rendkívül fontos. Ha tudod, hogy hajlamos vagy idegeskedni orvosnál, akkor erről mindenképpen tájékoztasd orvosod, hiszen jelentősen magasabb értékeket tapasztalhatsz a rendelőben, mint egyébként, a hétköznapokban. Ha magadnak méred otthon a vérnyomást, és naplót vezetsz az értékekről, az nagy segítség lehet az orvos számára is az ideális kezelés beállításához.

Szív és érrendszeri megbetegedések megelőzése életmódváltással

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a súlyfelesleg az esztétikai gondon túl egészségügyi kockázatot is hordoz magában. Az elhízás maga után vonhatja a cukorbetegséget, a magas koleszterinszintet és a magas vérnyomást. A tapasztalatok szerint az életmódváltás már alapvetően segíthet csökkenteni a vérnyomást, de a gyógyszeres kezelés mellett sem mehetünk el. A rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozás legalább olyan fontos, mint az elegendő folyadékfogyasztás és a kalóriadeficit elérése. A szív és érrendszeri megbetegedések megelőzése érdekében a rendszeres fizikai aktivitás is lényeges.

Ne feledd, odafigyeléssel olyan súlyos állapotoknak veheted elejét, mint a stroke vagy az infarktus, melyek egyébként az életminőséget is igen hátrányosan befolyásolhatnák.

Előző cikkA magyar konyha jellemzői – lépj túl a pirospaprikás alapon!
Következő cikkAmikor csak női fodrászok dolgoznak egy barber shopban