Amikor különböző felmérések készülnek arra vonatkozóan, hogy az emberek mely dolgoktól tartanak a leginkább, akkor a háborúk, járványok és más hasonló, inkább globális jellegű események mellett kiemelt helyen szerepelnek a tűzkárok is.

Ez érthető, hiszen sokan egy élet munkáját fektetik saját otthonuk felépítésébe, kialakításába, otthonossá tételébe és senki se szeretné, ha ez egy óvatlan cselekedet következtében bekövetkező tűzesetben hamuvá válna. 

A téma különösen a téli időszakban aktuális. A tűzoltóság adatai szerint ugyanis elsősorban a karácsonyi-újévi időszaban keletkezik a legtöbb tűzeset, amelyek leggyakrabban a főzéssel, fűtéssel, karácsonyfával, pirotechnikával kapcsolatosak. Persze, a nyári időszak is hordoz kockázatokat, különösen azok az időszakok, amikor nagyobb a kánikula.

A legjobb előre gondolkodni, vagyis már a házépítés során olyan megoldásokat keresni, amelyekkel megelőzhetők, enyhíthetők az ilyen esetekben bekövetkező károk. Ilyen szempontból érdemes megfontolni a tűzgátló rendszerek beépítését. Ezek közé olyan ajtó és ablakrendszerek tartoznak, amelyek bizonyos ideig képesek visszatartani a tűz terjedését és időt biztosítanak az emberek evakuálására.

Jellemzően az ilyen megoldások magas tűzálló képességgel rendelkeznek. Ide tartoznak a különböző külső és belső válaszfalak, a lengőajtók, az automata tolóajtók, a tűzzáró üvegtetők és az osztott rendszerű tűzzáró üvegtetők is.

Nyilván, ha az ember a hosszú távú megoldás mellett dönt, már a ház tervezésekor, a kivitelézéskor érdemes ezeken az opciókon elgondolkodni, hiszen lehet, hogy a kezdeti költség kicsit magasabb lesz, de később nyugodtabb lehetsz otthonod biztonságát illetően. Persze, természetesen ezek a megoldások a későbbiekben is beépíthetők, ami különösen akkor lehet hasznos, ha használt ingatlant vásároltunk és azt fel szeretnénk újítani.

Mindezek mellett pedig a mindennapi odafigyelés az, ami nagyban hozzájárulhat a tűzkárok megelőzéséhez. Ehhez adunk a folytatásban néhány hasznos tippet.

Telepíts füstjelző berendezéseket!

Hasznos megelőző intézkedés lehet a füstjelző berendezések beépítése a lakás egyes helyiségeiben, amelyek akkor is riasztanak, ha a család éppen alszik amikor kiüt a tűz. A legcélszerűbb az ilyen eszközök telepítése minden helyiségben, amelyet a család használ, így ugyanis azonnal értesülhetsz róla, ha füstszivárgás vagy tűz fenyeget és meg tudod tenni a szükséges intézkedéseket.

A dohányzásra külön felügyelj!

A dohánytűz az összes regisztrált tűzeset között eleve előkelő helyen szerepel, éppen ezért fokozott óvatosságot igényel. Ha már valaki dohányzik a háztartás tagjai közül, vagy olyan vendégek érkeznek, akkor célszerű lehet otthon is mondjuk, csak a konyhát, esetleg az udvar egy pontját kijelölni a dohányzásra. De ha nem is teszel így, a hamutartót mindig ki kell üríteni és arra is figyelni, hogy az a szemétben se okozhasson tüzet.

Készíts menekülési útvonalat!

Otthonra is hasznos lehet menekülési útvonal kidolgozása, hogy ha esetleg megtörténik a legrosszabb, akkor a háztartás minden tagja tisztában legyen merre, milyen irányban tudja leggyorsabban elhagyni a házat. Vagy, ha esetleg van olyan helyiség, amely ilyen esetekre tűzgátló nyílászárókkal van ellátva, akkor oda behúzódni, amíg a tűzoltók megérkeznek.

A hőforrásokat hagyd szabadon!

A radiátorokat, konvektorokat célszerű szabadon hagyni, vagyis ne takard le őket semmivel és ne is tolj hozzájuk közel ágyat, fotelt vagy más bútorokat. Ha nagyobb hőfokon megy a fűtés, akkor az átmelegedés ugyanis tűzkárt okozhat. Persze, sokan szárítják a ruhákat az ilyen fűtőtesteken, ha esetleg így teszel, semmiképp se hagyd rajta őket ha aludni mégy, vagy elhagyod a házat.

A főzést ne hagyd felügyelet nélkül!

A konyha, a főzés is előkelő helyen szerepel a tűzesetek forrásai között. Éppen ezért is érdemel kiemelt elővigyázatosságot. Ha főzöl, soha ne hagyd felügyelet nélkül az edényeket. Ne ugorj ki egy percre az udvarba, ne menj ki telefonálni. Ha mégis megteszed, arra az időre húzd félre az edényeket, kapcsold le a tüzet.

Célszerű lehet a tűzhely körül egy gyerekmentes övezet kialakítása, vagyis olyan akadályt felállítani, amely meggátolja, hogy a kicsik közelebb mehessenek, megsérüljenek és tüzet okozzanak. Emellett, mindig legyen kéznél egy serpenyő. Ha esetleg a zsír tüzet fog, rögtön le tudod így takarni és megakadályozni a tűz terjedését.

Zárd el az öngyújtót és a gyufát!

Az öngyújtó és a gyufa nem játék, amit a gyerekek nem mindig tudnak. Éppen ezért az ilyen eszközöket soha ne hagyd elől, a gyerekek keze ügyében. Mert addig játszogathatnak velük, amíg tüzet okoznak vele. Hasznos lehet el is magyarázni a gyerekeknek az ezzel járó veszélyeket.

Előző cikkÍgy készítsd fel a kertedet a tavaszra! – 5 tavaszváró kerti program