Az őszi-téli hónapok sokak számára egyet jelentenek a meghűléssel. Az aktuális helyzetben különösen fontos, hogy odafigyeljünk tüneteinkre, és ha bármilyen apró panaszt is észlelünk, megtegyük a szükséges lépéseket. A meghűlés rendszerint eléri az embereket, hiszen a meleg helyiségek és a kinti hideg közötti hőmérsékletváltozás, az esős időjárás kifejezetten kedvez az efféle megbetegedésnek. Vannak, akik egy kis náthával megússzák, mások legalább egy hétig torokfájással és gyengeséggel küzdenek. Mit tehetünk a megfázás ellen gyorsan? Hogyan kúráljuk magunkat akkor, ha háziorvosunkat nem sikerül elérni? Cikkünkben ennek igyekszünk utánajárni.

Pihenés, home office, alvás

Ugyan a meghűlés nem egy influenza, de a gyógyuláshoz nagy szükség van a pihenésre. Az ágynyugalom nem árthat, de ha nem engedheted meg magadnak, akkor amennyiben lehetséges, egyeztess főnököddel a home office lehetőségéről. Nem csak kollégáid fertőződését kerülheted így el, hanem Te is gyorsabban helyrejöhetsz. A mai világban ugyanis az időtényező kiemelt jelentőséggel bír, s ez akkor sincsen másként, ha a betegségből történő felépülésről van szó.

Természetes alapanyagok a konyhából

Ha a megfázás ellen gyorsan szeretnél bevetni valamit, akkor néha elég csak körülnézned a konyhában. A vöröshagymából főzött tea kitűnő választás köhögésre, a fokhagyma pedig bármilyen antibiotikumnál hatékonyabban veszi fel a küzdelmet a vírusokkal és a baktériumokkal. Fogyassz belőle óránként néhány gerezddel, akár darabolva, lenyelve folyadékkal. A citromos tea jótékony hatásairól talán felesleges is szólni. Azt azonban érdemes szem előtt tartanod, hogy a filteres változatok helyett inkább a szálas teák előnyeit válaszd. Ezek tele vannak értékes hatóanyagokkal, melyek igencsak jól jönnek, ha a megfázás ellen gyorsan szeretnél tenni.

Szuperélelmiszerekkel megfázás ellen gyorsan

Valószínűleg hallottál már a superfood kifejezésről. A szuperélelmiszerek olyan készítmények, alapanyagok, melyek fokozott mennyiségben tartalmazzák a mikrotápanyagokat. A vitaminok és ásványi anyagok alapesetben is nélkülözhetetlenek a szervezet számára, s különösen így van ez akkor, ha legyengült állapotban van az immunrendszer. S hogy melyek azok a szuperélelmiszerek, melyekkel biztosan nem lőhetsz mellé?

A méhészeti termékek megelőzés gyanánt éppen úgy remek választásnak bizonyulnak, mint akkor, ha megfázás ellen gyorsan szeretnél valami tutihoz nyúlni. A hagyományos mézek, a virágpor és a méhpempő napi többszöri fogyasztása garantáltan felveszi a küzdelmet a meghűlés tüneteivel. A propolisz tinktúra és az echinacea csepp szintén jó döntés, de a klasszikus étrend-kiegészítők, a C-vitamin, a D-vitamin is nélkülözhetetlenek.

Tartsd magad melegen, fogyassz tápláló, egészséges ételeket, és gondoskodj arról, hogy legalább néhány napig otthon tudj maradni. A recept nélkül kapható szopogató tabletták és forró italporok is jó szolgálatot tehetnek, s hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a megfázás ellen gyorsan felvehesd a harcot. Fontos, hogy odafigyelj magadra, s ha tüneteid rosszabbodnak, vagy olyat tapasztalsz, amit korábban nem, akkor mindenképpen keresd orvosod telefonon. A felesleges stressz helyett azonban inkább tegyél aktívan szervezeted erősítéséért, ugyanis a feszültség csak tovább gyengítheti immunrendszered.

Előző cikkTéli dekoráció ötletek – varázsold otthonossá élettered!
Következő cikkFélre az online kikapcsolódással!- kreatív ötletek szabad óráidra