Folyamatosan a normálisnál magasabb értéket mutat a vérnyomásmérő? Akkor azok közé tartozol, akik egyáltalán odafigyelnek vérnyomásuk alakulására. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az érintettek nagy százaléka nem fordít figyelmet erre, és nem tekinti tényleges betegségnek a magas vérnyomást. Ezzel csak az a probléma, hogy az évek múlásával egyre nagyobb kárt tesz a szervezetben, és sokszor már csak annak hátulütőivel szembesülhetünk.

Már a harmincasok is érintettek!

A magas vérnyomás tünetei és megelőzése kapcsán mindenkinek tisztában kellene lennie azzal, mit kockáztat az odafigyelés hiányával. A 120/80-as normál értéknek csak kevesen örvendhetnek, ez is azt mutatja, hogy a magas vérnyomás ma már népbetegségnek számít. Az évek múlásával egyre nagyobb gyakorisággal jelentkezik, de a harmincas korosztályban is sokan vannak, akik már gyógyszer szedésével tartják kordában az értékeket. Alapvetően a 140/90 felett mért vérnyomás esetében beszélhetünk magas értékről, de már a 135-ös felső érték is arra figyelmeztet, hogy fontos a rendszeres kontroll és a szakember felkeresése.

Sokan nem is tudnak állapotukról

Az elhanyagolt magas vérnyomás együtt jár az érrendszer, a szív és a vese károsodásával. Hosszú távon jelentősen növeli az agyvérzés és az infarktus kockázatát, melyek hazánkban vezető halálozási oknak számítanak. Nem kérdés tehát, hogy a magas vérnyomás mindenképpen kezelést tesz szükségessé. Sokszor semmilyen tünetet nem mutatnak az érintettek, de gyakori a fejfájás és a szédülés is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy általában egyéb kivizsgálás alkalmával derül fény a magasvérnyomás-betegségre. Akár orrvérzéssel is megmutatkozhat az, ilyenkor nem csak múló panaszról van szó, hanem visszatérő, akár komoly erősséggel, életveszélyes állapotot előidézve is jelentkezhet a probléma.

Vérnyomás-beállítás szakember segítségével

Mindezek függvényében sor kerülhet kórházi körülmények közötti vérnyomás-beállításra, de enyhébb tünetek kapcsán a háziorvos utasításainak és a kiírt gyógyszereknek a szedése is elegendő lehet. Általában több készítmény együttes szedése hozza meg a normál értékeket, s sokszor valamilyen vízhajtó készítmény szedése is ajánlott lehet. Ez utóbbiak szintén az erek ellazításában játszanak szerepet, ami a vérnyomás csökkenését vonja maga után.

Vezess vérnyomásnaplót!

A receptköteles készítmények rendszeres, azonos időpontban történő bevétele mellett az otthoni vérnyomásmérés sem elhanyagolható. A vérnyomásnapló vezetése kiemelt jelentőséggel bír, hiszen így a háziorvos, vagy szükség esetén a szakorvos is figyelemmel tudja követni, hogy miként alakultak az értékek a normál életritmusban. Ez különösen fontos a fehérköpeny szindrómával érintetteknél, akik rendszerint magas értékeket produkálnak az orvosi rendelőben vagy a kórházban.

Természetesen nem mehetünk el az életmód kérdése mellett sem, hiszen ezzel is hozzájárulhatunk a magas értékek csökkentéséhez. A súlyfelesleg leadása alapvető, de a rendszeres, testsúlynak megfelelő mozgás, a rostokban gazdag táplálkozás és az elegendő folyadékbevitel is lényegesek. Ezeknek köszönhetően akár csökkenthető is a szedett készítmények mennyisége.