A szív-és érrendszeri megbetegedések vezető halálozási oknak számítanak, ráadásul számos más egészségügyi probléma esetén is kockázati tényezőként tekinthetünk azokra. Nagyon fontos tehát, hogy a magas vérnyomással érintettek kiemelt figyelmet fordítsanak értékeik alakulására. Ennek legegyszerűbb módja az otthoni vérnyomásmérő készülék beszerzése.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a magas vérnyomás jelensége gyakran derült égből villámcsapásként éri a pácienseket. A tipikus tünetnek számító fejfájás nem mindenkinél jelentkezik, ezért is nevezik csendes gyilkosnak a betegséget. Ha folyamatosan rendelkezésedre áll a készülék, bármikor rámérhetsz értékeidre, és figyelemmel követheted az esetlegesen már szedett gyógyszerek hatékonyságát is. De mégis hogyan válasszunk vérnyomásmérőt? Milyen típus a leginkább megbízható? Hogyan mérjük otthon az értékeket? Cikkünkben ilyen és ezekhez hasonló kérdéseknek igyekszünk utánajárni.

Manuális vagy digitális készüléket válasszunk?

A kórházakban, háziorvosoknál általában a hagyományos, manuális vérnyomásmérővel találkozhatunk. Ennek esetében sztetoszkóp is szükséges a használathoz, ami szakértelmet követel meg. Nem véletlen, hogy otthoni használatra a szakemberek rendszerint a digitális készülékeket javasolják. Ezek egyetlen gombnyomással elindíthatóak, sőt memória funkcióval is rendelkeznek.

Hogyan válasszunk vérnyomásmérőt otthonra?

Ilyenkor rendszerint felmerül a kérdés, hogy a felkaros vagy a csuklós készülékek bizonyulnak-e jobbnak. A cél a megbízhatóság, e tekintetben pedig a felkaros megoldás mellett érdemes letenni a voksot. A választáskor van még egy fontos szempont, amit megéri figyelembe venni. Nem más ez, mint a mandzsettaméret. Sokan elfeledkeznek erről, és csak otthon szembesülnek azzal, hogy nem megfelelő annak mérete. Jó hír viszont, hogy többféle méretben is kaphatóak, s mivel a készülék márkájához kompatibilis is elérhető, így könnyedén beszerezhető a méretben megfelelő mandzsetta akár utólag is. Ez főként azok számára szempont, akik vastagabb felkarral rendelkeznek, vagy éppen túlságosan vékony a karuk.

Honnan tudhatjuk, hogy megbízható-e a készülék?

Vannak úgynevezett hitelesített készülékek, de ez korántsem jelenti azt, hogy ami nem ilyen, az ne lenne megbízható. A legjobb, ha a legközelebbi háziorvosi látogatáskor magaddal viszed az új szerzeményt, és az ottani eszköz által mértekkel összehasonlítjátok az aktuális mérési eredményt.

Hogyan válasszunk vérnyomásmérőt? Valóban az ár számít?

Vannak olyan műszaki cikkek, melyek esetében a megbízhatóság kiemelt jelentőséggel bír.  A vérnyomásmérő tipikusan ilyennek számít. Érdemes a kezdetekkor többet is kifizetni ennek érdekében, hiszen így jó eséllyel időtálló minőséget és megbízhatóságot kaphatsz. Fontos, hogy időnként ellenőriztesd a készüléket és annak pontosságát, ugyanis a tapasztalatok szerint idővel még a legjobb márkák is veszítenek pontosságukból. 

A magas vérnyomás nem játék. Komoly egészségügyi kockázatnak teszik ki magukat azok, akik kezeletlenül élnek vele együtt. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vérnyomásértékek normalizálása érdekében rendszerint többféle készítményt írnak fel az orvosok. Ezek együttesen fejtik ki hatásukat, és gondoskodnak arról, hogy a 140/90-es értékhatár alatt maradjon vérnyomásod.

Előző cikkPostaláda típusok összehasonlítása egy helyen
Következő cikkEzeket érdemes tudnod az Aviva módszerről