Mindannyian emlékszünk még a tavaszi hónapokra, amikor nem csak a kézfertőtlenítő, hanem a maszk is szinte elérhetetlennek számított hazánkban. Az idő múltával a cégek igyekeztek feltölteni raktáraikat, napjainkban pedig akár online is beszerezhetjük a szükséges termékeket, melyek a védekezéshez nélkülözhetetlenek.

A maszkviselés fontosságához kétség sem férhet. Elég csak néhányat kattintani a világhálón a témában, és ábrákkal, videókkal illusztrálva követhetjük nyomon, hogy milyen védettséget biztosítanak a különféle maszkok. Nem véletlen, hogy viselésüket ma már a zárt terek mellett bizonyos városokban külterületen is kötelezővé tették. De mégis melyik típusú maszk bizonyul a leginkább hatékonynak?

Sokan az egyszer használatos megoldás mellett teszik le a voksot, ám sajnos gyakori, hogy ezeket nem dobják el egyetlen használat után. Már csak költséghatékonysága miatt is nagy népszerűségnek örvendenek a textil, mosható maszkok, melyek akár otthon is gyorsan elkészíthetőek. Ugyan bizonyos webshopokban sokszorosan túlárazva érhetőek el, de például a gyógyszertárakban a klasszikus fehér maszkot bárki által megfizethető áron meg lehet vásárolni. Egy kis kreativitással és kézügyességgel pedig varrógép nélkül is készíthetünk a nekünk tetsző anyagból mosható maszkot. Ezek hatékonysága is egész jónak mondható.

Az FFP2 jelzéssel ellátott maszkok az 1 mikron feletti részecskék kiszűrésére is alkalmasak. A koronavírus részecskék 120-160 nanométeresek, mely 0,12-0,16 mikronnak felel meg. Érdemes tudni azonban, hogy a vírusrészecskék nem csak úgy maguktól lebegnek a levegőben, hanem légúti váladékon utazva érik el következő áldozatukat. A köhögéssel vagy a beszéd során a levegőbe került cseppecskék nagyobbak a vírusnál, ezért már a textil maszkok is jó eséllyel megszűrik azokat.

Sokan vannak, akik maximális biztonságban szeretnék magukat tudni bevásárláskor, az utcán, vagy egy kialakult sorban várakozva. Ilyenkor az FFP2 maszk lehet jó választás. Hiánycikkről már nem beszélhetünk, s szerencsére még több webáruházból is lehet FFP2 pormaszkot rendelni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megfelelő maszk hatékony védelmet tud biztosítani a megfertőződéssel szemben. Ugyanakkor fontos a higiéniára való fokozott odafigyelés, és lehetőség szerint találkozásaink számának csökkentése. A valódi megoldást viszont kétségkívül a minden szempontból megfelelő vakcina, valamint a lakosság átoltottsága hozhatja majd el.

Előző cikkFélre az online kikapcsolódással!- kreatív ötletek szabad óráidra
Következő cikkFekete péntek 2020 – összegyűjtöttük az ajánlatokat