Mindig is otthonról szerettél volna dolgozni? Kétségkívül kényelmesen hangzik a lehetőség, bár tény, hogy nem minden munkakör teszi lehetővé annak kivitelezését. Az internet és a számítógép viszont egyre többek számára oldja meg, hogy távmunkában végezzék tevékenységüket. Ugyan sok esetben vállalkozói jogviszony szükséges, de az sem ritka, hogy az alkalmazottak tehermentesítése a munkáltató célja, és ezért dönt a home office munka lehetősége mellett.

Online a legegyszerűbb!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a járványhelyzet is sokakat újszerű megoldások kialakítására sarkall. Nem csak külföldön, hanem már hazánkban is megmutatkozik az a tendencia, hogy az otthon kényelméből lehetséges a munkavégzés. Ha a tevékenységhez nincs szükség másra, mint internetelérésre és egy laptopra vagy asztali számítógépre, akkor többféle munkakörben is tevékenykedhetnek otthonról a munkavállalók. Egyébként is egyre népszerűbb ez a foglalkoztatási forma, hiszen így akár saját irodát sem kell fenntartani.

Tárgyalóbérlés és közösségi irodák

Amennyiben vállalkozóként tevékenykedsz home office munka keretein belül, akkor előfordulhat, időnként szükséged lesz egy tárgyalóra vagy irodára, ahol fogadhatod ügyfeleidet. A saját otthoni iroda ehhez gyakran nem adja meg a megfelelő kereteket. Jó hír viszont, hogy ma már olyan irodaházak kínálják szolgáltatásukat, amelyek akár néhány óra erejéig is rendelkezésre bocsátják tárgyalójukat teljes technikai felszereltséggel. Azok is megtalálhatják számításukat a kínálatban, akik az úgynevezett közösségi irodák iránt érdeklődnek.

Produktivitás home office munka keretein belül

Ez utóbbiak létjogosultsága tanúbizonyságként szolgál arra, hogy a home office munka egy idő után akár a kreativitásra és a produktivitásra is rányomhatja bélyegét. A közösségi irodákban egymástól elkülönített munkaállomások várják a közösségben dolgozni vágyókat. A járvány idején sokan megtapasztalhattuk, hogy a folyamatos négy fal közötti tartózkodás igencsak hatással lehet a kedélyállapotra és a munkahatékonyságra. Ha nem mennél közösségbe, akkor is motiválhatod sajt magad. A home office munka eredményessége nagyrészt azon is múlik, hogy mennyire vagy képes saját főnököddé válni.

Minden előforduló nehézségének ellenére is minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvend a home office munka. Legtöbbször saját magad oszthatod be idődet, a lényeg mindössze az, hogy a határidőket tartsd. Ez utóbbi viszont kiemelt jelentőséggel bír, hiszen megbízhatóságod múlik rajta, hogy tartod-e szavad, és akkor is elvégzed-e a szükséges feladatokat, ha számos egyéb, kikapcsoló elfoglaltságot el tudnál a munka helyett képzelni.

A home office munka a jövőben várhatóan még többek által választott terület lesz. Sok olyan tevékenységi kör létezik, melyek esetében gond nélkül meg is valósítható ez, és persze ne feledkezzünk meg azokról a szabadúszókról sem, akik szintén ilyen módon dolgoznak nap mint nap. Szakmaválasztáskor is érdemes elgondolkodni azon, hogy olyan területet válassz, mely nem helyhez és külső körülményekhez kötött, hanem szükség esetén akár egy, a jelenlegihez hasonló általános helyzetben is rugalmasnak bizonyul.