Az egészség minden másnál lényegesebb. Erre azonban a legtöbben csak akkor jövünk rá, amikor már valamilyen probléma adódik vele. Fiatalon és egészségesen azt hisszük, legyőzhetetlenek vagyunk. Az évek múlása, egy-egy sérülés viszont felhívja a figyelmet arra, hogy ez korántsem így van. A hagyományos orvosi kezelések sok esetben beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. Ugyanakkor minden korábbinál nagyobb érdeklődés mutatkozik az alternatív gyógyászat, a keleti megoldások iránt.

A Shiatsu masszázs előnyeit remekül összefoglalják az olyan weboldalak, mint a bbshiatsu.com. De mit is jelent tulajdonképpen ez a masszázsfajta? Honnan ered és mit érdemes laikusként tudni róla? A Shiatsu Japánból ered és a hagyományos kínai orvosláson nyugszik. Az irányzat egyaránt lényegesnek tartja a test és a lélek gyógyítását. E kettő harmóniája ugyanis nélkülözhetetlen a jó közérzethez és a betegségek elkerüléséhez.

Azt a hagyományos orvostudomány is elismeri, hogy test és lélek szoros kapcsolatban áll egymással. Nem véletlen, hogy a pszichoszomatikus betegségeknél mindig az alapvető lelki hátteret kell feltérképezni, orvosolni, s így jönnek helyre a konkrét testi panaszok is. A fejfájás, a szédülés-szerű érzés, a pániktünetek hátterében rendszerint pszichés gondok állnak. Ezt a japán módszerek, például a Shiatsu masszázs is igyekszik fókuszba helyezni.

A módszer egyébként kiválóan alkalmas olyan tünetek enyhítésére, megszüntetésére, melyek a modern kor betegségeiként számon tarthatóak. Sokan ismerik a kimerültséget, a mindennapokban folyamatosan jelen levő feszültséget, melyek hosszú távon szinte biztosan testi tünetekben is megmutatkoznak. A stressz oldásához ideális választásnak bizonyul a Shiatsu masszázs, mely segíthet visszatalálni önmagunkhoz, ezzel egyfajta egyensúlyi állapotot létrehozva.

A masszázshoz ideális környezet elősegíti a megnyugvást és a kezelés eredményességét. A hasonló módszerek lehetővé teszik, hogy a hétköznapok pszichés problémáit is természetes módon sikerüljön kezelni, feldolgozni, és újult erővel belevágni az élet kihívásaiba. A Shiatsu masszázs egyre többek körében kedvelt, ráadásul széles körű alkalmazhatóságának hála korosztálytól függetlenül beválthatja a hozzá fűzött reményeket. A keleti gyógymódok szerelmeseinek körében garantált befutónak számít és a fővárosban is mind többen érdeklődnek iránta.

Előző cikkBelföldi turizmus Magyarországon: mekkora az igény rá?
Következő cikkMinden kismamának jól jön egy hordozós kabát