Átalakítanád ruhatárad? A korábbitól eltérő stílus áll közel hozzád? Esetleg súlyváltozáson mentél keresztül, és most újraalkotnád gardróbod tartalmát? Idővel változik az öltözködésről kialakított elképzelésünk, és ennek megfelelően sokan szívesen cserélnénk le teljesen ruhatárunkat. A totális átalakítás azonban gyakran nem egyszerű, pláne, ha a plázák áraival szembesülünk. Még az olcsóbb fast fashion üzletek is néha meglepően magas áron kínálják- egyébként gyakran kifogásolható minőségű darabjaikat. Mi a megoldás? Gondoltál már arra, hogy másodkézből vásárolj?

A használt ruha vásárlás divattá vált!

A használt ruha vásárlás minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvend. Míg korábban csak apróhirdetésekben vagy a városi piacokon találkoztunk turkálókkal, addig napjainkban már vállfás turik is várják azokat, akik olcsóbban szeretnék kihozni a ruhatár cseréjét. Nem mindegy azonban, hogy melyik üzlet mellett döntesz, ugyanis könnyen ráfizetés is lehet a dolog vége.

Figyelj az ár-érték arányra!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy elsősorban a vállfás turkálók árai szálltak el nagyon. Arra is érdemes figyelni, hogy a fővárosban vásárolsz, vagy vidéken. A vidéki üzletekben sokszor klasszisokkal kedvezőbb árakkal találkozhatsz, mint a Budapest frekventált helyein levő turikban. Persze ha nem utaznál vidékre egy kis turkálásért, akkor is megtalálhatod azokat a lehetőségeket, melyek kedvezőek számodra.

Mindenki másként áll a turizáshoz. Vannak, akik véletlenszerűen nézelődnek, mások töviről-hegyire átnézik egy-egy üzlet kínálatát. Sokan kifejezetten a kilós áron dolgozó helyeket keresik. Ez remek ötlet, hiszen ha nem vagy lusta ténylegesen turkálni, akkor igen kedvező áron szerezhetsz be minőségi darabokat.

Egyedi ruhatár fillérekből

Szinte nincs is olyan ruhadarab, amire ne lelhetnél rá a használt ruha vásárlás során. Persze nem úgy működik a dolog, hogy keresel egy fekete nadrágot, és arra garantáltan rá is bukkansz az első alkalommal. Éppen ez az izgalma a turizásnak, hogy néha elképesztő vagány, stílusos, sőt, márkás, kiváló minőségű darabokra is szert tehetsz töredék áron.

Csökkentsd ökológiai lábnyomod!

A használt ruha vásárlás egyébként trend is lett az elmúlt években, s ennek hátterében nem más áll, mint a fenntartható fejlődés fókuszba kerülése. A ruhaipar az egyik leginkább környezetszennyező iparág. Nem csak a ruhakészítéshez felhasznált víz, hanem a kizsákmányolt munkaerő, és a halmokban álló ruhaszemét miatt is.

Megdöbbentő árkülönbségek

Érdemes egy-egy jobb turis körút után körülnézni a fast fashion üzletek kirakatában vagy weboldalán. Látni fogod, hogy elképesztő árkülönbségek vannak. Egy kilós turiban akár ezer-kétezer forintért hibátlan szövetkabátot szerezhetsz be, míg ez egyéb üzletekben jóindulattal is 15 ezer forintnál indul. S hogy mennyire kell kompromisszumot kötnöd ezért a minőség terén? Persze fontos, hogy jól megnézd, mit vásárolsz, ne legyen rajta folt vagy szakadás. Ha viszont csak a gombokat kell néhány öltéssel megerősítened, azt hiszem, ez kétségkívül bevállalható hátrány azért, hogy tízezreket spórolj egyetlen ruhadarabon.

Következő cikkAz otthoni munka előnyei és hátrányai