A mélyvénás trombózis igen alattomos probléma, és gyakran nem mutatkozik meg olyan jelekkel, amelyek akár életveszélyt is okozhatnak. A trombózis a vér alvadási zavarának következtében alakul ki, vérrög képződik, ami elzárja a vér áramlásának útját. Ez a keringési rendszer különböző területein fordulhat elő, általában az alsó végtagok az érintettek, hiszen itt a keringés lassabb. Az itt létrejött vérrög leszakad, és egy szűkebb érhez érve ott elzárja a vér útját.

A probléma veszélyessége miatt különösen fontos, hogy felismerjük azokat a jeleket, melyek trombózisra utalnak. A láb dagadása, ödémája gyakran erős fájdalommal társul. A tünetek igen széles skálán megmutatkozhatnak, így nem ritka, hogy izomlázszerű érzést tapasztal a beteg. A lábak kékes-vörös elszíneződése oxigénhiányra utal. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a végtag esetében akár semmilyen tünet nem jelentkezik, a leszakadt vérrög a tüdőbe érve mutatja meg hátulütőit.

A tüdőbe ért vérrög légszomjjal, mellkasi fájdalommal, köhögéssel társul, de véres köpet is előfordulhat. Nagyon fontos, hogy ha ilyen jeleket tapasztal, akkor azonnal hívjon mentőt! A trombózisra való hajlam kérdése mellett sem mehetünk el. A fogamzásgátlókban levő hormonok hozzájárulhatnak a vér alvadékonyságának fokozásához. A Duna Medical Center szerint számos betegség és állapot idézheti elő a trombofíliát, mint például a szívelégtelenség vagy a túlsúly.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a normál testsúly elérése számos egészségügyi kockázat kialakulását csökkentheti, így például a trombózisra való hajlamot is. Műtétek vagy bizonyos betegségek után fontos a körültekintő lábadozás és akár olyan készítmények alkalmazása is, mely a véralvadás kockázatát csökkenti. A vérhígító készítmények az aktuális pandémiás helyzetben is kiemelt jelentőséggel bírnak, és használatuk a vírusfertőzésen átesettek esetében indokolt lehet.

A szív-és érrendszeri megbetegedések vezető halálozási oknak számítanak, ezért a megelőzésre, valamint az életmódból, genetikából adódóan kialakult betegség mihamarabbi kezelése akár életet is menthet. A magasvérnyomás-betegség szinte korosztálytól függetlenül jelentkezhet, ezért a megfelelő gyógyszeres kezelés beállítása érdekében is fontos szakembert felkeresni.